Search

English

زندگی نه با دروغ، اثر الکساندر سولژنیتسین

الکساندر سولژنیتسین را که زاده ۱۹۱۸ میلادی است، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان قرن بیستم می‌شناسند. در ایام نوجوانی غرقه ادبیات و تاریخ روسیه شد؛ در دانشگاه روستوف (Rostov) درس خواند و پس از آن به تدریس ریاضیات و نجوم در دبیرستانی در جنوب روسیه مشغول شد. وقتی نازی‌ها به اتحاد شوروی حمله کردند به خدمت در ارتش سرخ در آمد. در سال ۱۹۴۵به دلیل اشاره‌ای انتقادی به استالین در یک نامه خصوصی، دستگیر شد و بدون محاکمه به هشت سال زندان در یک اردوگاه کار محکوم شد. حبس او در روز مرگ استالین در سال ۱۹۵۳ پایان یافت؛ اما به جای آزادی او را به «تبعید دائمی» در قزاقستان فرستادند.

نیکیتا خروشچف، که در سال ۱۹۵۷ به قدرت رسید، دوره‌ای از تعدیل‌های نسبی را آغاز کرد؛ که هدف آن تلاش برای حذف کیش شخصیت استالینی بود. در این جریان، سولژنیتسین هم مثل بسیاری دیگر از قربانیان دوره استالین از تبعید رهایی یافت و محکومیت‌اش ملغی شد. در سال ۱۹۶ کتاب سولژنیتسین با عنوان «یک روز از زندگی ایوان دنیسوویچ»، که داستانی از زندگی در اردوگاه‌های محبوسان بود، با اجازه صریح خروشچف انتشار یافت. این رمان با استقبال جهانی روبه‌رو شد و به همه زبان‌های اروپایی ترجمه شد.  

وقتی خروشچف در سال ۱۹۶۴ برکنار شد، برنامه استالین‌زدایی متوقف شد و سولژنیتسین و کتاب او از چشم مقامات افتاد. آرشیو شخصی او و نسخه رمان تازه‌اش موسوم به «دایره نخستین» هم به دست پلیس ضبط شد. بزرگداشت سولژنیتسین در مقام نویسنده و مقاومت شجاعانه‌اش در مقابل تلاشی که برای ساکت‌کردن او می‌شد، توجه جهانی را جلب کرد. در سال ۱۹۷۰، یک سال پس از آن‌که اتحادیه نویسندگان شوروی او را از این جمع اخراج کرد، سولژنیتسین برنده جایزه نوبل ادبیات شد. (گرچه ۴ سال بعد آن را دریافت کرد.)   

کتاب‌های او مرتبا در غرب منتشر می‌شد و این باعث شرمساری مقامات شوروی بود. سولژنیتسین در سال ۱۹۷۴ کمی پس از آن‌که اولین جلد کتاب‌اش درباره گولاگ «مجمع‌الجزایر گولاگ» منتشر شد، کتابی که وضعیت اردوگاه‌های زندانیان شوروی را عریان می‌ساخت، از اتحاد شوروی اخراج شد. (او را دستگیر کردند؛ تابعیت شوروی را از او سلب کردند و به آلمان غربی فرستادند.)  سولژنیتسین نهایتا به آمریکا رفت و در شهر کوچکی در ورمونت (Vermont) ساکن شد.

در ۱۸ فوریه سال ۱۹۷۴، چند روزی پس از اخراج سولژنیتسین واشنگتن‌پست این دفاعیه را به قلم او خطاب به مردم شوروی منتشر کرد.

«زندگی نه با دروغ» را با ترجمه آموزشکده توانا به فارسی، به رایگان دانلود کنید و بخوانید!

انتشارات بیشتر ...