Search

English

دستاوردهای فرامرزی انقلاب ملی ایران در سال ۱۴۰۱

اتحاد و همبستگی ایرانیان در مخالفت با جمهوری اسلامی بزرگ‌ترین دستاورد این انقلاب بود اما دستاوردهای فرامرزی انقلاب ملی ایران از نوعی دیگر است که در این گزارش به شرح مفصل این دستاوردها می‌پردازیم.

خیزش انقلابی مردم ایران در سال ۱۴۰۱ از ۲۶ شهریور در بیشتر شهرهای کشور آغاز شد. از همان ابتدای اوج خیزش ایرانیان ساکن خارج از کشور نیز با حمایت‌َ و راه‍یمایی‌های گسترده در بیش‌تر کشورهای جهان صدای انقلاب را به گوش جهانیان رساندند. اتحاد و همبستگی ایرانیان در مخالفت با جمهوری اسلامی بزرگ‌ترین دستاورد این انقلاب بود اما دستاوردهای فرامرزی انقلاب ملی ایران از نوعی دیگر است که در این گزارش به شرح مفصل این دستاوردها می‌پردازیم. 

اجتماعات بزرگ و اتحاد ایرانیان داخل و خارج از کشور و باور همگانی به عبور از جمهوری اسلامی

برای حداقل دو دهه، جمهوری اسلامی با اتکا به دوقطبی ساختگیِ «تندرو – میانه‌رو»، مردم را در برابر هم قرار داده بود و علاوه بر آن، ایرانیان خارج از کشور را که از دست جمهوری اسلامی فرار کرده‌اند، عده‌ای خوشگذران و بیگانه با رنج‌های مردم داخل کشور معرفی کرده بود. اعتراضات باشکوه ایرانیان در خارج و جد و جهد آن‌ها برای رساندن صدای مردم داخل، این نقشه حکومت را باطل کرد و همبستگی و تقسیم کار میان ایرانیان را ماندگار کرد.

حضور مخالفان جمهوری اسلامی به جای نمایندگان حکومت در کنفرانس امنیتی مونیخ 

 در پنجاه‌و‌نهمین دوره کنفرانس امنیتی مونیخ که در اواسط فوریه ۲۰۲۳ برگزار شد و به مدت سه روز ادامه داشت، به جای نمایندگان دولت‌های روسیه و جمهوری اسلامی ایران، هیئت‌هایی از مخالفان این حکومت‌ها دعوت شدند و بسیاری از تحلیلگران چنین رویدادی را نشانه تغییر نگاه جهان به جمهوری اسلامی و مهیا‌شدن برای «دنیای بدون جمهوری اسلامی» تفسیر کردند. در زمان برگزاری کنفرانس نیز اجتماعات ایرانیان خارج از کشور و شعارهای آن‌ها علیه جمهوری اسلامی جریان داشت.

شاهزاده رضا پهلوی، مسیح علینژاد و نازنین بنیادی به نمایندگی از مخالفان خارج از ایران در این کنفرانس شرکت کردند. در پی عدم دعوت مقام‌های جمهوری اسلامی به کنفرانس امنیتی مونیخ، وزارت خارجه ایران از دولت آلمان انتقاد کرد.

اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد 

۲۳ آذر ۱۴۰۱، به دنبال تصویب قطعنامه‌ پیشنهادی ایالات متحده در نشست شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن این سازمان اخراج شد. این قطعنامه‌ با هدف اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد به دلیل سرکوب سیستماتیک زنان در ایران از جمله در جریان خیزش سراسری، به رأی گذاشته شد و با اکثریت آرا در این نشست رأی آورد. در نشست شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل، ۲۹ کشور به این قطعنامه رأی مثبت دادند، هشت کشور رأی مخالف و ۱۶ کشور رأی ممتنع و به این ترتیب این قطعنامه تصویب شد

مرگ «برجام» به عنوان عامل و دستاویزی برای تامین مالی جمهوری اسلامی

خیزش سراسری، تداوم اجتماعات ایرانیان در شهرهای اروپا و آمریکا و نیز همدستی جمهوری اسلامی با روسیه در حمله به اوکراین، برجام را به لاشه‌ای بی‌تحرک تبدیل کرد و به این ترتیب از سرازیرشدن پول‌های هنگفت به جیب حکومت ممانعت به عمل آمد. بایدن هم در سوال و جوابی کوتاه بر این موضوع صحه نهاد

افزایش دیدارها و ملاقات‌ها میان چهره‌های سیاسی غربی با نمایندگان اپوزیسیون ایرانی

شاهزاده رضا پهلوی، مسیح علی‌نژاد، حامد اسماعیلیون و … از همان هفته‌های نخست خیزش مردم علیه حکومت، بارها با نمایندگان پارلمان، سناتورها و چهره‌های بانفوذ غربی دیدار کرده و بر ضرورت عبور از جمهوری اسلامی پافشاری کردند.

حمایت کشورهای غربی از قیام مردم ایران

پانزدهم مهرماه، وزرای خارجه ۷ کشور غربی با انتشار ویدیویی اعلام کردند که از قیام مردم ایران حمایت خواهند کرد و در کنار زنان ایران می‌ایستند. این ویدیو که وزارت خارجه آلمان در صفحه توئیتر خود منتشر کرد، پیام وزرای خارجه آلمان، فرانسه، بلژیک، سوئد، ایتالیا، کانادا و شیلی را بازتاب داد. 

همچنین روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، خواهان اقدام عملی علیه جمهوری اسلامی شد. او گفت که اتحادیه اروپا باید گامی فراتر از ابراز حمایت کلامی بردارد.

دی ماه امسال نیز آمریکا و انگلستان اعلام کردند که در کنار مردم ایران می‌ایستند. در آبان ماه نیز وزرای خارجه «گروه هفت» از مردم ایران حمایت کردند.

رو‌شدن دروغ‌های جمهوری اسلامی

استمرار مقاومت مردم و فعالیت آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی و رساندن پیام خود به گوش دیگران، در کنار فعالیت رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور، در نهایت سیستم تبلیغاتی و پرهزینه جمهوری اسلامی را به زانو درآورد.

یحیی رحیم صفوی، مشاور عالی علی خامنه‌ای، در چهارشنبه ۲۶ بهمن اذعان کرد که حکومت اسلامی در آنچه که «جنگ رسانه‌ای و فضای مجازی» خواند، شکست خورده است. این مقام جمهوری اسلامی گفته است: «در جنگ رسانه‌ای و فضای مجازی نه‌تنها عقب هستیم، بلکه شکست خوردیم.» اظهارات او پس از سخنان مشابه حسین طائب، مشاور فرمانده کل سپاه، صورت می‌گیرد که در ۲۴ بهمن ۱۴۰۱ گفته بود: «اینترنت دست دشمن است، لذا مجبوریم محدودش کنیم که دشمن در جنگ ترکیبی موفق نباشد.»

این نکته که در بولتن معروفِ افشاشده از خبرگزاری فارس نیز به نقل از برخی مقامات بر آن تاکیدشده بود، معنایی جز «ناکارآمدشدن دروغ و شکست پروپاگاندای حکومت» ندارد!

اعتراف مقام‌های جمهوری اسلامی به شکست در «جنگ رسانه‌ای و فضای مجازی» در حالی است که همه‌ساله بودجه‌های کلانی به نهادهای تبلیغاتی و صداوسیما اختصاص می‌یابد و از سوی دیگر بسیاری از سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی از سوی حکومت فیلتر شده‌اند.

شکست دستگاه تبلیغاتی حکومت در خیزش ملی اخیر بی ارتباط با شکست سیاست ارعاب دستگاه‌های امنیتی نبود و در مجموع، نتایج بسیار روشن و مشخصی داشت. اگر در سال‌ها و دهه های گذشته، بخشی از جامعه اسیر سناریوسازی‌ها و دروغ پراکنی‌ها درباره اعتراضات، بازداشتها و اعترافات اجباری و نیز جانباختگان می‌شد، در این خیزش شاهد کوچک‌ترین موفقیت در این دستگاه عریض و طویل نبودیم.

  • به طور مشخص، در انتساب قتل‌ها به ضدانقلاب و تبرئه نیروهای سرکوبگر ناکام ماندند.
  • اعترافات اجباری به ضد خود تبدیل شد و همدلی گسترده مردم و حتی چهره‌ها و نهادهای بین‌المللی با زندانیانی را به دنبال داشت که ناچار به اعتراف اجباری شده بودند.

انتشارات بیشتر ...