Search

English

مهدی فتحی؛ آموزگار مسئولیت‌پذیری مدنی

مهدی فتحی از جمله معلمان و آموزگارانی است که فعالیت خود را صرفا در معلمی خلاصه نکرده است. او معلم شجاعی است که شجاعت خود را طی سال‌های گذشته در حوادث مرتبط نشان داده است. از این‌رو می‌توان گفت او معلمی است که عافیت و مصلحت را کنار گذاشته است و شجاعت و جسارت مدنی را برگزیده است.

از همان تابستان ۱۳۹۹ که یکی از دانش‌آموزان آقای فتحی در حادثه‌ تصادف ماشین جان خود را از دست داد و مهدی فتحی در یک سخنرانی در مراسم عزاداری، مسئولان را خطاب قرار داد و آن‌ها را به علت مشکلات راه‌های منطقه‌ خطاب قرار داد، می‌شد همین جسارت و شجاعت مدنی را در رفتار این آموزگار مشاهده کرد.

همچنین او از جمله کسانی بود که در افشای فساد «محمد پردل» – امام جمعه پاسارگاد – نقش داشت و در بهمن ماه همین سال به علت این افشاگری بازداشت شد و پس از چند روز با قید وثیقه آزاد شد. شرح افشای این فساد را می‌توانید در این‌جا بخوانید.

«دادگاه» نیز در خرداد ۱۴۰۰ مهدی فتحی – که یک معلم تاریخ است – را به علت «اهانت» به امام جمعه پاسارگاد به ۵ میلیون تومان جزای نقدی و به علت «نشر اکاذیب برای تشویش اذهان عمومی» به ۱۴ ماه حبس محکوم کرد. «قاضی» این «دادگاه» فردی به نام امیرارسلان خادمی بود. 

با این‌که مهدی فتحی به بیماری قلبی مبتلا است و پزشک توصیه اکید به عدم حضور او در زندان کرده بود، در شهریور همان سال نیروهای دستگاه سرکوب او را با کتک و توهین بازداشت کردند و شخص امیرارسلان خادمی او را مورد ضرب و شتم قرار داد. بعدا در صحبتی که با خانواده خود داشت او به آنان گفت که از لحاظ سلامتی اصلا در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد و در ادرار خود خون مشاهده کرده است.

در حالی که حق معاینه و درمان مناسب پزشکی حق بدیهی متهمان است مهدی فتحی در طول حبس در زندان عادل‌آباد شیراز از این رسیدگی محروم بود. نکته تلخ دیگر در این میان نیز این بود که او در زندان در سلول انفرادی بود؛ در حالی که اگر در نظر بگیریم که او حکم زندان خود را دریافت کرده است نبایستی در سلول انفرادی به سر می‌برد. او را بیش از ۱۰۰ روز در سلول انفرادی نگاه داشتند و سپس باز از او وثیقه گرفتند و به قید وثیقه در بهمن ۱۴۰۰ آزاد شد.

این بار سر و کار مهدی فتحی با «دادگاه» انقلاب شیراز افتاد و او به دو سال تبعید و ۱۲ سال حبس محکوم شد؛ اتهامات نیز همان اتهامات همیشگی و البته کاملا نادرست همچون اجتماع و تبانی به قصد برهم‌زدن امنیت ملی. «دادگاه» تجدیدنظر تقریبا این حکم را تایید کرد و صرفا دو سال از زمان حبس را کاهش داد و به هشت سال کاست. مهدی فتحی در منزل خود در خرداد ۱۴۰۱ دگرباره بازداشت شد و برای گذراندن دوران حبس خود به زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شد.

این در حالی است که او به شدت از بیماری رنج می‌برد. چنان که خبرگزاری حقوق‌بشری هرانا به نقل از یک منبع مطلع درباره وضعیت انتقال مهدی فتحی به زندان نوشت: «آقای فتحی در زمان بازداشت توسط نیروهای امنیتی، از پله‌ها سقوط کرده و از ناحیه پا و لگن دچار آسیب شده است و با همان حال به زندان منتقل شده، البته در زندان تحت درمان قرار گرفته است.»

پرسش اساسی ولی این است: مهدی فتحی چرا باید در زندان باشد؟

انتشارات بیشتر ...