Search

English

جدایی‌ دین از دولت، آزادی مذهبی و پلورالیسم

Separation-of-Religion-and-State,-Religious-Freedom-and-Pluralism

این دوره آموزشی ارتباط میان اصل جدایی‌ دین از دولت و توسعه دموکراسی لیبرال و حمایت از حقوق بشر را بررسی‌ می‌‌کند. این کلاس تاریخ آزادی مذهبی‌ و نظریه های ارائه شده در این خصوص را بحث نموده و در عین حال احترام به ادیان مختلف چه در ایران و چه در دیگر نقاط دنیا را مورد توجه قرار می‌‌دهد؛ همچنین ارتباط میان دین و دولت در طول تاریخ و در زمان حاضر در جوامع دموکراتیک غربی، هند، دنیای اسلام و ایران به طور خاص بررسی‌ می‌‌شود. این کلاس استاندارد‌ها و قوانین بین المللی در زمینه آزادی مذهبی‌ را مورد بررسی‌ قرار داده و آگاهی‌ نسبت به اهمیت سکولاریسم به عنوان عنصر حیاتی‌ یک جامعه دموکراتیک را بالا برده و همچنین تلاش می‌‌کند تا احترام به حقوق اقلیت‌های مذهبی‌ مانند بهائیان را ارتقا دهد. این کلاس توسط دکتر محمد رضا نیکفر- از برجسته‌ترین محققان علوم سیاسی- تدریس می شود.

هدف از این درس آشنایی با مفهوم‌های بنیادی این بحث و نکات کلیدی آن است. به موضوع‌ دین و دولت هم با دید تاریخی می‌نگریم هم به صورتی سیستماتیک. منظور از دید تاریخی این است که در رابطه با هر نکته‌ای پیشینه تاریخی آن را باز می‌کنیم. منظور از بررسی سیستماتیک بازنمایی ربط هر نکته و مفهومی با بحث‌ها و مفهوم‌های دیگر است. کل موضوع در چارچوب “نظریه دموکراسی” بررسی می‌شود. تسلط بر جزئیات این نظریه ضروری نیست، اما مفید خواهد بود اگر شرکت کنندگان در این دوره با “نظریه دموکراسی” در حد کلاسی که آموزشکده توانا زیر عنوان “تارنمای دموکراسی” عرضه کرد، آشنا باشند. فایل‌های صوتی این کلاس در سایت توانا در دسترس است.

برای هر جلسه متن‌هایی در نظر گرفته شده که انتظار می‌رود مطالعه آنها باعث آمادگی بیشتر برای اندیشه بر مباحث و شرکت در آنها شود. اکثر قریب به اتفاق متن‌هایی که پیشنهاد می‌شود، در شبکه اینترنت موجود هستند. برای هر جلسه سؤال‌هایی طرح شده‌اند، که پیشنهاد می‌شود در مورد آنها فکر شود. یکی از این سؤال‌ها، پرسشی است که به طور مشخص به بحث گذاشته می‌شود. علاوه بر این در هر جلسه موضوعی به عنوان موضوع انشا پیشنهاد می‌شود. از شرکت‌کنندگان خواسته می‌شود در مورد آن فکر و احیانا تحقیق کنند و مقاله‌ی کوتاهی بنویسند (حداکثر دو صفحه، حدود ۶۰۰ کلمه).

دین چیست؟ دولت چیست؟ چه میل ترکیبی‌ای میان آن‌ها وجود دارد؟ رابطه آن‌ها در طول تاریخ چگونه...
معنای صفت «سکولار» چیست؟سکولاریسم و سکولاریزاسیون یعنی چه؟هم چنین «لائیک» و «لائیسیته» چه معنایی دارند؟در...
دین در طول تاریخ ثابت نمانده است. دیانت فرد عادی تحصیل‌کرده‌ای که امروزه در یک شهر بزرگ زندگی می‌کند،...
موضوع جلسه چهارم بررسی رابطه دین و دولت در طول تاریخ در جامعه‌های مختلف است. ما در اینجا تنها می‌توانیم...
می‌گویند که اصطلاح «جدایی دین و دولت» به صورت «جدایی کلیسا و دولت» را نخستین بار راجر ویلیامز (Roger...
علما در طول تاریخ اسلام در قدرت سهم و نقش داشته‌اند، اما بحث اسلام و دولت بحث جدیدی است. ایجاد دولت‌های...
بحث سکولاریسم در میان ما چگونه آغاز شد؟اکنون به کجا رسیده است و چه دستاوردی دارد؟از زمان مشروعه‌طلبی...
در جلسه آخر دوباره به این پرسش می‌پردازیم که منظور از عنوان‌ها و اصطلاح‌هایی چون «سکولار»، «سکولاریسم»،...

تاریخ

2016

برچسب‌ها

دوره‌های آموزشی ...